Share on Tumblr
Αγαπημένη Ερωτική Σκηνή...
Ποια φαντασίωση σε ερεθίζει πιο πολύ
Αφεντικό/Αφεντικίνα
Συγκεκριμένο σημείο στο κορμί
Σκλάβος/Σκλάβα
Ομαδικό Σεξ
Σενάριο (Μπάτσος-Κλέφτρα κ.ά.)
Αντικείμενο
Αφέντης/Αφέντρα
Μεγαλύτερος άντρας/γυναίκα
Φαγητό

Οι ρίζες του ομαδικού σεξ

Χάρη στην τέχνη των προγόνων μας της Παλαιολιθικής εποχής που σώζεται στα σπήλαια, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έκαναν ΚΑΙ ομαδικό σεξ εδώ και χιλιάδες, χιλιάδες χρόνια. Γιατί λοιπόν δεν έχει γίνει κάποια σημαντική έρευνα στο θέμα αυτό;

Σύμφωνα με την Kate Frank, ερευνήτρια του σεξ και συγγραφέα του «Plays Well in Groups: A Journey Through the World of Group Sex», δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη του ομαδικού σεξ. Στην πραγματικότητα, λέει, δεν υπάρχουν ακαδημαϊκά κείμενα σχετικά με το θέμα και σημειώνει ότι οι επιστήμονες μπορεί να είναι διστακτικοί να ξεκινήσουν έρευνα σε ένα θέμα που θεωρείται ταμπού.

Το βιβλίο της Frank, το οποίο εμπνεύστηκε εν μέρει από το «Thy Neighbors Wife», ένα βιβλίο του Gay Talese, που εκδόθηκε το 1980 και κατέστρεψε την καριέρα του συγγραφέα, βασίζεται στην εθνογραφική παρατήρηση, σε συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες, σε απομνημονεύματα, σε δημοσιογραφικό υλικό, σε ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και στην προσωπική της εμπειρία. Προσφέρει μια διαπολιτισμική ματιά στο τι εκφράζει και ποιο είναι το νόημα του ομαδικού σεξ: Ποιοί το κάνουν; Πως το κάνουν; Γιατί το κάνουν;

Αυτό που μπορεί κάποιος να καταλάβει από την εκτεταμένη έρευνά της είναι, ότι το ομαδικό σεξ υπάρχει από το ξεκίνημα της ανθρωπότητας, αλλά ποτέ δεν έγινε κοινωνικά αποδεκτό. Συνήθως, λέει, ήταν μέρος κάποιου είδους τελετουργικού, ή γιορτής και πάντα εθεωρείτο ταμπού. «Οι άνθρωποι πιθανότατα το έκαναν πάντα. Ακόμα και στις πιο συντηρητικές κοινωνίες, οι άνθρωποι είχαν...  παραβατική συμπεριφορά», λέει.

Και ενώ οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορεί να πάρουν μέρος σε ένα τρίο ή σε όργιο για να πειραματιστούν είτε για να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρόγονοί μας είχαν διαφορετικά κίνητρα.

Σύμφωνα με την Frank, το τελετουργικό ομαδικό σεξ γινόταν ανάλογα με τους κύκλους της φύσης και τις παραδόσεις σε ορισμένες φυλετικές κοινωνίες, όπως, την περίοδο της σποράς, ή ακόμα και όταν παντρεύονταν τα ζευγάρια. Είναι επίσης πιθανό να συμμετείχαν σε όργια για να κερδίσουν την προσοχή των θεών...

Το βιβλίο «Sex at Dawn» των Christopher Ryan και Cacilda Jetha, προσφέρει μια ακόμα διάσταση. Σύμφωνα με τον Ryan και τη Jetha, οι κυνηγοί, που φρόντιζαν για την επάρκεια της τροφής, δεν ήταν μονογαμικοί και συμμετείχαν σε όργια. Το όργιο ήταν μέρος της ισονομίας της κοινωνίας, η οργάνωση της οποίας ήταν δομημένη γύρω από τη σημασία της ανταλλαγής, κάτι το οποίο φυσικά και επεκτεινόταν στις σεξουαλικές τους σχέσεις.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το 95% της ζωής μας ως σύγχρονο είδος (homo sapiens sapiens), έχουμε ζήσει σε τέτοιες κοινωνίες και ότι μόλις με την έλευση της γεωργίας, πριν από 10.000 χρόνια, άρχισε να αλλάζει η σεξουαλική συμπεριφορά.

Στην μέχρι τώρα μεγάλη πορεία του ανθρώπινου είδους είμαστε μονογαμικοί για ένα πολύ μικρό διάστημα.

Παράλληλα, στις εκατοντάδες των πρωτευόντων ειδών στον κόσμο, δεν υπάρχει ούτε ένα που να ζει σε μαζικές κοινωνικές ομάδες και να είναι σεξουαλικά μονογαμικό, επισημαίνει ο Ryan σε συνέντευξή του. Οι άνθρωποι ωστόσο, πιστεύουν ότι στα ζώα τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. «Η ανθρώπινη συνείδηση χτίστηκε με πολλή αλαζονεία και φορτώθηκε με συναισθήματα ντροπής», λέει ο Ryan.Σε ένα άρθρο του που έγραψε στο Psychology Today, αναφέρει ότι για τους μπονόμπο, έναν από τους δυο πιο κοντινούς στον άνθρωπο συγγενείς, το ομαδικό σεξ είναι τόσο φυσικό, όσο το φαγητό. Σημειώνει επίσης, ότι αν σε μια ομάδα μπονόμπο δοθεί μία μεγάλη ποσότητα τροφίμων, πριν τη μοιράσουν θα επιδοθούν σε ένα μεγάλο όργιο!

Ο Joe Kort, γιατρός κλινικής σεξολογίας, πιστεύει ότι οι άνθρωποι συμμετέχουν σε όργια και τρίο για να βιώσουν την ποικιλία και να απολαύσουν πολλαπλά πράγματα ταυτόχρονα. «Ξέρω ότι σήμερα είναι συνηθισμένο στην ομοφυλοφιλική κοινότητα», λέει. «Είναι, επίσης, συνηθισμένο και στους straight, αλλά το κρύβουν, επειδή οι άνθρωποι είναι τόσο ερωτοφοβικοί (φοβούνται υπέρμετρα για τα σεξουαλικά τους συναισθήματα και τη φυσική τους έκφραση) και όταν ακούν κάτι τέτοιο, θεωρούν αυτόν που συμμετέχει ανωμαλιάρη και τον περιθωριοποιούν.

Η Kate Frank πιστεύει ότι το ομαδικό σεξ είναι συμβολικά και συναισθηματικά ισχυρό. «Οι άνθρωποι κυριαρχούνται από κοινωνικά συναισθήματα, όπως αηδία, ντροπή και ενοχή, αν και το πώς εκφράζονται και τι τα προκαλεί μπορεί να διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό».

Σύμφωνα με την Frank, το ομαδικό σεξ έχει τη δυνατότητα να παραβιάζει τα ψυχικά όρια, τις πολιτισμικές νόρμες και τους κανόνες του δυαδικού σεξ (σεξ μεταξύ δύο ανθρώπων) και αυτό γίνεται μπροστά σε... κοινό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να θέλει να κάνει σεξ με πολλά άτομα ταυτόχρονα. Κάποιοι μπορεί να συμμετέχουν σε ένα όργιο μόνο και μόνο επειδή είναι ταμπού και κάποιοι μπορεί απλά να απολαμβάνουν να παρακολουθούν.

Η Lauren Marie Fleming, σεξολόγος και φεμινίστρια, λέει ότι το ομαδικό σεξ είναι πολύ δημοφιλές στις kinky και BDSM κοινότητες, όπου τα σεξουαλικά όρια ήδη έχουν ξεπεραστεί.

«Πολλοί από εμάς έχουν τάσεις ηδονοβλεπτικές και επιδεικτικές», λέει η Fleming, η οποία είναι εξοικειωμένη με αυτές τις κοινότητες και έχει συμμετάσχει σε ομαδικό σεξ από τα 16 της. Λέει, ότι γι αυτήν ήταν ένας ευκολότερος τρόπος για να κάνει σεξ με γυναίκες, κάτι που δεν θα είχε τολμήσει να κάνει από μόνη της. «Δεν είχα να ξεπεράσω κάποια εμπόδια, αφού όλη η ομάδα μου έδινε το θάρρος», λέει.

Αν και το ομαδικό σεξ είναι μια πολύ συνηθισμένη κατηγορία στις τσόντες και το ακολουθούν άνθρωποι όλων των ηλικιών και κοινοτήτων, σύμφωνα με το βιβλίο της Frank, μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 1% των γυναικών βρήκαν την ιδέα του ομαδικού σεξ ελκυστική, σε αντίθεση με το 13% των ανδρών. Τα ποσοστά είναι εκπληκτικά χαμηλά, αλλά αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι το ομαδικό σεξ είναι στιγματισμένο.

Ο Joe Kort πιστεύει ότι η συντηρητική στάση απέναντι στο ομαδικό σεξ τώρα αλλάζει, κυρίως ως αποτέλεσμα της ύπαρξης του Ιντερνετ και του ανοικτού πνεύματος που διαθέτουν οι νεότεροι άνθρωποι στις διαφορετικές μορφές της σεξουαλικότητας. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν πλέον τη δυνατότητα να βρουν άτομα με τα ίδια γούστα και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ενώ το ομαδικό σεξ το χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας πιθανώς για να αναπτυχθούν οργανικά, ο καθένας σήμερα μέσω ενός υπολογιστή μπορεί να ακολουθήσει οποιοδήποτε είδος σεξ θέλει.

«Σίγουρα το Ιντερνετ έχει βοηθήσει τους ανθρώπους ώστε να μάθουν για τις διαφορετικές σεξουαλικές πρακτικές, ή να βρουν άλλους με παρόμοια ενδιαφέροντα, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι δημιουργούν μεταξύ τους όρια ή απορρίπτουν μορφές σεξουαλικότητας. Τα ταμπού αλλάζουν αλλά δεν εξαφανίζονται», λέει η Frank.

Το κείμενο είναι της Erika L. Sanchez ποιήτριας και αρθρογράφου

Γάλα με Σαφράν, το Απόλυτο Αφροδισιακό!
"Θα με φιλούσες αν φορούσα ροζ;"
Ενα Πουκάμισο για την Jennifer Love Hewitt
 
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο: