Share on Tumblr
Αγαπημένη Ερωτική Σκηνή...
Ποια φαντασίωση σε ερεθίζει πιο πολύ
Αφεντικό/Αφεντικίνα
Συγκεκριμένο σημείο στο κορμί
Σκλάβος/Σκλάβα
Ομαδικό Σεξ
Σενάριο (Μπάτσος-Κλέφτρα κ.ά.)
Αντικείμενο
Αφέντης/Αφέντρα
Μεγαλύτερος άντρας/γυναίκα
Φαγητό

Οταν το Playboy έβαλε στο εξώφυλλό του το Χριστό

Στα μέσα του Ιούνη του 2010, πεθαίνει ένας μεγάλος Πορτογάλος συγγραφέας και το πορτογαλικό Playboy οργανώνει αμέσως μια γυμνή φωτογράφιση για να τιμήσει τον νομπελίστα Jose Saramago. Ύστερα από λίγες μέρες κυκλοφορεί στη χώρα το τεύχος Ιουλίου το οποίο έδειχνε στο εξώφυλλό του τον Χριστό μαζί μια πόρνη...

Αυτό το pictorial το οποίο προκάλεσε μεγάλο θόρυβο παγκοσμίως, ήταν ένας φόρος τιμής στον κομμουνιστή, άθεο και μοναδικό Πορτογάλο που πήρε Νόμπελ λογοτεχνίας, ο οποίος σε αρκετά του έργα ασχολήθηκε με το Θεό. Ενα από αυτά ήταν το «Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον».

 

Η πορτογαλική έκδοση του περιοδικού, μαζί με την αναδημοσίευση παλιότερης συνέντευξης του Saramago και θέλοντας να κάνει εικόνα το διάσημο έργο του, παρουσίασε το Χρίστο στην σύγχρονη εποχή περιτριγυρισμένο από ιερόδουλες. Ο Ιησούς όμως δεν παρουσιάζεται σαν ένας κανονικός άντρας, αλλά σχεδόν σαν καθολικό αγαλματάκι που οι πόρνες δεν του δίνουν και ιδιαίτερη σημασία...

 

Η φωτογράφιση η οποία για άλλους δεν ταιριάζει και τόσο με το έργο του Saramago και για κάποιους άλλους έχει ένα βαθύτερο νόημα, δεν εξόργισε μόνο τους θρησκόληπτους σε όλον τον κόσμο, αλλά προκάλεσε μέχρι και την άμεση αντίδραση του αμερικάνικου Playboy!

Η ίδια η αντιπρόεδρος της εταιρίας είχε πει τότε: «Δεν εγκρίνουμε το εξώφυλλο και το pictorial του τεύχους Ιουλίου του Playboy της Πορτογαλίας. Για τα δικά μας στάνταρ είναι κάτι το σοκαριστικό και δεν θα επιτρέπαμε την δημοσίευσή του αν είχαμε δει νωρίτερα το περιεχόμενό του. Λόγω αυτού του τεύχους και άλλων ζητημάτων με τον συγκεκριμένο εκδότη, θα διακόψουμε τη συνεργασία μαζί του.»

Κατά τα άλλα είναι πολύ ανοιχτόμυαλοι τύποι εκεί στη χώρα της ελευθερίας...

Ετσι κι αλλιώς όμως πάντα το συγκεκριμένο θέμα προκαλούσε την αντίδραση των συντηρητικών κύκλων. Ο ίδιος ο Saramago που στη χώρα μας χαρακτηρίζεται ως ο Έλληνας Καζαντζάκης, αναγκάστηκε να φύγει από την Πορτογαλία όταν το 1991 εκδόθηκε «Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον».

Οι Πειρασμοί του Ιησού

Σε αυτό το έργο ο συγγραφέας περιέγραψε τη ζωή του Ιησού σε πολύ πιο ανθρώπινα μέτρα και όπως αρκετοί λογοτέχνες πριν από αυτόν, ασχολήθηκε αρκετά με τη σχέση του Χριστού με τη Μαγδαληνή. Στο βιβλίο ο Ιησούς αφού φεύγει από το σπίτι του σε εφηβική ηλικία για να ξεκινήσει τη μεγάλη περιπλάνηση του, γνωρίζει και ερωτεύεται την πόρνη Μαρία Μαγδαληνή, η οποία ως σύντροφός του θα τον πιστέψει και θα τον ακολουθήσει παντού.

Λίγο καιρό πριν είχε συναντήσει το Θεό ο οποίος του αποκάλυψε το σχέδιο του για εκείνον ενώ και ο Διάβολος τον έβαλε σε πειρασμό παίρνοντας την μορφή ενός βοσκού. Ο νεαρός Ιησούς δούλευε γι αυτόν ως βοσκόπουλο και ο Διάβολος προσπαθώντας να τον μυήσει στον κόσμο των ηδονών, του πρότεινε μέχρι και να κάνει σεξ με ένα πρόβατο για να ξεδώσει...

Οπως έχουν σημειώσει αρκετοί κριτικοί ο Saramago δεν είχε την πρόθεση να κάνει ένα προκλητικό έργο, αλλά σκοπός του ήταν να ξανασκεφτούμε κάποια πράγματα σχετικά με το χριστιανισμό και το Θεό.

"Πουλήστε και την πουτάνα τη μάνα σας"

Για να καταλάβουμε και λίγο παραπάνω το τι σόι ιδέες είχε αυτός ο σπουδαίος συγγραφέας που είχε πει ότι «η πορνογραφία δεν είναι αισχρή, η πείνα είναι αισχρή», αξίζει να διαβασούμε ένα κομμάτι από το έργο του Cadernos de Lanzarote (1994) το οποίο είκοσι χρόνια μετά είναι δυστυχώς εξαιρετικά επίκαιρο:

Ας ιδιωτικοποιηθεί το Μάτσου Πίτσου, ο Παρθενώνας, η Καπέλα Σιξτίνα (...)
Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.

Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…

Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

 

 

 

 

Το Pussy Slip της Bella Hadid στη Μύκονο
Παγκόσμια Ημέρα Oργασμού
Ετσι διώχνουμε το Αγχος...
Τη χάσαμε τη Γειτόνισσα Πατριώτη!
 
Επικοινωνία
Όνομα:
Επίθετο:
email:
Σχόλιο: